domingo, junho 16, 2024

“In insignificant things a true friend measures himself.” (Camilo Castelo Branco)

“In insignificant things a true friend measures himself.” (Camilo Castelo Branco) As popular saying (current tourist) goes, “sardines are the queen of Portuguese tables in summer.” Sardines are not only part of our cuisine but also our slang and culture. "Each man pulls his own sardines", a phrase used to justify someone who is looking out for their own interests. "A woman and a sardine want each other to be small", a traditional proverb that alludes to the fact that, historically, Portuguese women are known for being short and sardines are tastier when they are small. However, it's funny that in Portugal grilled sardines are called assadas. It's one of my favorite dishes, almost like a treat. Sardines must be roasted on a charcoal grill and must be eaten accompanied by tomato and pepper salad, boiled potatoes (formerly “arebola potatoes!!!) and homemade bread. Then melon or watermelon dessert, a coffee made by Jorge, pastel de nata and an “acieira” brandy over 50 years old. And always in the company of Jorge, Donzília and of course José Carlos Pisco. Finally, this phrase attributed to José Saramago: “Let's not rush, but don't waste time. “

“Em coisas insignificantes é que um verdadeiro amigo se avalia.” (Camilo Castelo Branco)

“Em coisas insignificantes é que um verdadeiro amigo se avalia.” (Camilo Castelo Branco) Como diz ditado popular (actual turístico) “a sardinha é a rainha das mesas portuguesas no verão.”A sardinha faz parte da não só da nossa culinária como também da nossa gíria e cultura. "Cada um puxa a brasa à sua sardinha", uma frase usada para justificar alguém que está a cuidar dos seus próprios interesses. "A mulher e a sardinha querem-se pequenina", um provérbio tradicional que alude ao facto de, historicamente, as mulheres portuguesas serem conhecidas por serem baixas e as sardinhas serem mais saborosas quando são pequenas. No entanto, é engraçado que em Portugal chama-se assadas ás sardinhas grelhadas. É um dos meus pratos favoritos experimentado como quase fosse um guloseima. As sardinhas tem de ser assadas numa grelha e a carvão e devem ser comidas acompanhadas com salada de tomate e pimento, batata cozida (antigamente “batatas de arebola!!!) e pão caseiro. De seguida sobremesa melão ou melancia, um café tirado pelo Jorge, pastel de nata e um brandy “macieira” de mais de 50 anos. E sempre na companhia do Jorge, da Donzília e claro do José Carlos Pisco. Por fim esta frase atribuída a José Saramago:” Não tenhamos pressa, mas não percamos tempo. “